tirsdag 13. mai 2014

Ølglass - hvordan å nyte smakene best


Dere har kanskje lagt merke til ordene "snifter", "tulip" og "shaker" under bildene på denne bloggen. Drikkes av snifter.... Drikkes av tulip.... Du kan selvfølgelig drikke ølet ditt av kaffekopp, melkeglass eller rett fra flaska - hvis du foretrekker det. Er du derimot opptatt av at ølet ditt skal smake mest mulig, vil du nok foretrekke et glass som jobber best mulig med ølet.


Bysantinsk chalice


Chalice (Maredsous)

Goblet (Rochefort)
Selv er jeg veldig glad i mine trappist-ølglass, hvor noen går under betegnelsen chalice eller "overdimensjonert vinglass". Nøgne Ø på bildet er helt i en chalice. Hvis den runder mer av i åpningen og er grunnere, som Rochefort-glassene, er det snakk om en goblet. Den største effekten av denne typen glass er at du vil få et massivt skumhode fra velkarbonerte øl. Det funker også godt med mørke surøl og Oude bruin/Flemish ale.

Personlig liker jeg også følelsen av å holde i disse glassene.


3400 gammel gobletSnifter
Snifter/stort cognacglass
Tulip

En stout eller porter vil tjen mest på å bli drukket av en snifter. Den passer godt til øl som ikke gir så mye skum, men som har masse smak. Plassen i den tomme delen av glasset gir mye klangbunn for aromaen - ikke ulikt hvordan man får mer ut av en konjakk. Barley wine vil også ha en fordel av å drikkes av en snifter.


Tulip/snifterSkulle du få lyst på en Double IPA anbefales ett tulipanglass. Ikke ulikt snifteren samler den lukten og smaken, men munningen på glasset går i utover og åpner aromabildet mye mer. Disse glassene kan også anbefales til belgiske strong ales og scotch ales. Noen vil gjerne drikke surøl av disse også, men her ville jeg valgt en shaker som ikke konsentrerer lukten - eller ett portvinsglass som konsentrerer, men ikke sprer så mye. Og det får helt greit med en porter også....
Shaker


Shaker har navnet sitt fra bruken i cocktailshaking. Det er mye brukt av amerikanske mikrobryggerier. Nå er dette et rett glass som hverken tar vare på skummet eller gir mer når det gjelder aroma, men det er populært. Kanskje mest fordi det er anvendelig til det meste. Ølprofessor Michael Lewis ønsker å forby bruken av glasset. 

Selv spør jeg ofte etter et stort vinglass hvis utestedet insisterer på å servere ølene sine i shakers, men ett surøl derimot kan funke helt ok i shaker.Innenfor kategorien typiske halvliterglass finner man tre hovedtyper: dimple, nonic og det glasset du sikkert har drukket flest halvlitere av. Noen som vet hva det heter?Det finnes en rekke andre glass for øl også. I Munchen er de glade i 2-liters monsterglass og man kan drikke øl av glass som ser ut som en diger sko. Mange bryggerier lager sine egne spesielle glass. Disse kunne jeg også skrevet om, men denne artikkelen var ment å være en guide til de glass som er mest vanlige og til de som er mest relevant for denne bloggen. Godt øl trenger godt glass - og savner du noen glass: det er plass i kommentarfeltet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar