onsdag 19. mars 2014

Austmann fra Trondhjem

Mikrobryggeriet i Høvringen har fortsatt ikke eksistert i ett år, men har klart å markere seg på det norske ølkartet. Stor entusiasme og godt håndverk ser ut til å være suksessoppskriften. De har fått 13 øl inn i pollista i løpet av 9 måneder og flere er på vei.


5,5 % - drikkes av Shaker - 77p. Rate Beer
5,5 % - drikkes av Tulipo - 55p. Rate Beer
 Er du kjent i Trondhjem ser du kanskje hvor disse to flaskene sto modell? Ågot Lian sa du? I tilfelle så har du rett. På en varm og solfylt sommerdag på nevnte etablissementets uteservering gledet disse to ølene bloggerens gane.Når det er varmt er nok Bastogne Saison å foretrekke med sin friske og lette smak. Northumberland er en brown ale med mye mer sødme og fylde enn førstnevnte. Perfekt på en oktoberdag!

Bastogne er en saison - en øltype med opprinnelse i belgiske Vallonia og Austmann har lyktes i å gi dette ølet en smak av Belgia.  Jeg  kjenner defintivt igjen en smak man også finner i for eksempelvis Chimay, Maredsous og Affligem.

Hvorfor har de valgt navnet Bastogne? Jeg mistenker at bryggerne er sykkelfans da Bastogne er sentral i Liege - Bastogne -Liege som er en av sykkelsportens vårklassikere.

Jeg mistenker austmennene for å ha benyttet samme gjærstamme i Tre gamle damer, som er en belgisk pale ale med lett sitrus og tydelig karamellsmak. Det spørs om de tre damene i bryggernes familie som stilte garanti for startkapitalen på 200 000 kroner er enige at de er gamle, men de kan være stolt over en vellykket pale ale som passer veldig godt til norsk country.
5,5 % - drikkes av Trappist - 47p. Rate Beer


Den første som skjenka meg Austmann var Magnus på Moskus i Trondhjem. Han skal også ha kudos for ikke å overprise byens mest spennende bryggeri. Ikke de andre heller for den saks skyld.

I tillegg har Austmann fått inn Crater Lake Pale Ale, Humledugg IPA og Årevette Red Ale. Ingen av disse har jeg hatt gleden av å smake, men noen av sesongølene har fått passere undertegendes gane. Her kommer Quinta do Nöel best ut. Juleølet av 2013 fikk denne dommen i Kristiania Stoute Karers juleølsmaking: "Lett skum, lett søtlig duft, syrlig, ingen krydder, munnfølelse,den glir ned, kunne smakt mer, ingen portvinssmak til tross for at den er blanda med portvin". Alt i alt likte jeg den ølen, selv om den nok ikke er typisk juleøl. Jingle Beer har jeg ikke smakt, men den kom ikke veldig bra ut i testene. Og til slutt laget de en juleøl med det noe pussige navnet Hooray For Mr. Jesus.

Påskeøl, som svenskene har tradisjon for, har også funnet vei ut av bryggeriet i Trolla. Easter Pale Ale er en god ale uten for mye sitrus.


6,5% - drikkes av Tulip - 63p. Rate Beer

Den Austmannen jeg har likt best så langt er Blåbærstout, som er akkurat det; en stout med blåbærsmak. Det er vel ingen overraskelse for de som kjenner min smak at en stout kommer godt ut. Dette er en god øl, men mangler litt trøkk. Savner litt mer distinkt blåbærsmak og fylde. Kunne nok med fordel hatt mer alkoholstyrke.

De to siste på markedet er Bezzerweizen som er en helt ok weissbier og Polaris Single Hop IPA, som er det mest helstøpte ølet fra Austmann så langt.

Polaris har en frisk lukt av grapefrukt. Ingen påtrengende sitruslukt, som preger altfor mange IPAs. Uklar med mye sedimenter/grums. Smaken er noe bitter, frisk og tørr. God og fyldig munnfølelse. Den er laget på polarishumle som er litt blomster og mint, sistnevnte smak er tilstede i ølet som et vagt hint. Heldigvis ingen After Eight. Tror jeg har fått en ny favoritt fra Austmann - og det lover godt foran det som skal komme i løpet av året. Jeg tror kaffeporter, porter og de andre nykommerne skal bli interessante for Godt øl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar