torsdag 27. mars 2014

Surøl - et øl til begjær

Surøl er øl som er brygget i åpne fat. På denne måten får man spontangjæringen som gir den sure smaken. Denne øltypen kan minne litt om champagne eller cider. 

4,2% - drikkes av Tumbler - 52p Rate Beer
Den mest kjente og opprinnelige(?) surølen er en lambic fra Lambeek i området Pajottenland som ligger i Zennedalen nord-vest for Brussel. Den brygges på byggmalt og umaltet hvete. Deretter tilsettes humle, men fortrinnsvis som preserverende - ikke for bitterhetens skyld. Humlen er gjerne 2-3 år gammel og bitterheten er da mindre framtredende. 

Når ølet gjæres fra 1 til 6 år kommer masse bakterier til. I noen øl har man funnet opp til 150 ulike bakterier hvor Brettanomycis Bruxelloisis og Brettanomycis Lambicus er de mest vanlige.

Lambic kommer i flere varianter som gueuze, faro, mars, kriek og fruktvarianter.

GUEUZE

Gueuze er en blanding av ung (1 år) og gammel (2-3 år) lambic. Den fermenterer gjerne ett ekstra år på flaske. 

Under Napoleonstida var champagne veldig populært i Brussel og en driftig lambicbrygger skal ha tatt de brukte champagneflaskene og fylt de med sitt eget brygg. Bryggeriet holdt til i Geuzenstraat og skal derav ha gitt drikken navnet Gueuze. Ordet gueuze skal ha opprinnelse i gammelnordiske geysa som beskriver geysiren som står ut av flaska når du åpner den.

6% - drikkes av Tumbler - 99p. Rate Beer

Min favorittgueuze er Oude Gueuze fra Hanssens Artisanaal som holder til i Dworp like ved Waterloo. Den er tørr og ikke så søt, med smak av grønne epler, sitrusfrukt og et hint av honning. En velbalansert og passe syrlig surøl.

En annen tørr gueuze jeg vill anbefale er Girardin Gueuze Black Label. Jeg liker, på samme måte som Oude Gueuze, at den ikke er så søt som for eksempel Boon fra Palm eller Gueuze Lambic fra Mort Subite, som blir for søte og lite elegante for min smak. Skulle du velge en gueuze fra Boon gå heller for en Marriage Parfait som er mye mer avstemt og elegant - som et perfekt ekteskap. Den er noe søtere enn Oude Gueuze og Girardin.

6% - drikkes av Tumbler - 94p. Rate Beer

FRUKT

Her finner vi min favoritt-lambic; Oudbeitje, også fra Hanssens Artisanaal. Denne er like elegant som Oude Gueuze, men den har en distinkt smak av markjordbær i tillegg. I motsetning til de fleste framboiser(bringebærøl) jeg har smakt holder denne på tørrheten og faller ikke for fristelsen å lene seg for mye over i det søte.

Hovedgrunnen til at Oudbeitje kommer så godt ut er at Hanssens har ikke brukt fruktsirup som man finner i Liefmans, Timmermans, Belle Vue, Bacchus og Boon/Palm. Det finnes allikevel flere gode fruktlambic fra disse bryggeriene, men ingen slår Oudbeitje.



KRIEK

Jeg har vært litt skeptisk til kriek, da de jeg har smakt har vært i overkant søte som Mort Subite, Lindemans og Belle Vue. Livet skal være dynamisk og jeg har bestemt meg for å være mer åpen for kriek.

Kirsebærølet kommer i tre varianter; laget tradisjonelt som en lambic, som en gammel flamsk brun (oude bruin) og med tilsatt fruktsirup.De søtere variantene faller i siste kategori. Ved neste Belgia-besøk - som er like rundt hjørnet - vil jeg være på utkikk etter tradisjonelle kriek. Disse brygges av såvel Hanssens som Girardin, 3 Fonteinen og Cantillion.

Cantillon ja... Hvorfor har jeg ikke nevnt de i en artikkel om lambic? De er utelatt fra blogginnlegget da det kommer en egen sak om dette bryggeriet etter at undertegnede har fått besøkt museet i Brussel.


MOEDER LAMBIC

På Place Fontainas og Rue de Savoie i Brussel finner man lambicdedikerte Moeder Lambics barer. De har et rikelig utvalg av surøl på tap og stor og liten flaske. Baren på Fontainas er litt hipster-aktig med noe stive priser, men er du glad i surøl må du nok innom allikevel.





NORSK SURØL

Haandbryggeriet har lansert en serie med frukt/surøl som inkluderer blåbær, rips, krekling, kirsebær, tindved og en blanding; Berry blend. Nå har jeg smakt bare Tindved som var en meget behagelig opplevelse og som ga mersmak. De laget også en øl ved navn Blåbic som var hyggelig på smak og fikk generøse 91 poeng på Rate Beer, men å få kjøpt den i dag... 

I 2012 lanserte de en ren surøl under navnet Sur megge, men den er ikke lengre å oppdrive - i alle fall ikke på Vinmonopolet.

7% - drikkes av Tumbler - 89p. Rate Beer
Nøgne Ø har også prøvd seg på noen tilsvarende øl. Geysir og Kriek har gått ut av sortimentet, men deres Tindved er fortsatt i omløp. Mener å huske at den ikke er mye ulik Haandbryggeriets og kan trygt anbefales.

Ymist#1 er en sour ale fra Fjellbryggeriet, men om den er å få tak i er uvisst. 

Det er som dere forstår ikke helt enkelt å få tak i surøl i Norge, om ikke akkurat din pub har skjønt det, men jeg har troen på at det kommer mer etter hvert som ølinteressen stadig vokser. For det er vel ingen som er i tvil om at surøl er godt øl?



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar